Asbezorging in de Schelde

De Gemeenteraad keurde het besluit goed waarmee asbezorging op de Schelde mogelijk wordt. Hiermee komt de stad tegemoet aan een wens die bij vele Antwerpenaars leeft, namelijk om zich ook na het overlijden verbonden te voelen met hun rivier.

Sterke verbondenheid

Antwerpse burgers hadden al de mogelijkheid om de crematie-as van hun dierbare naar huis mee te nemen. Geregeld vroegen mensen of het mogelijk was om hun assen of die van overledenen aan de Schelde te bezorgen. Die vraag is niet onlogisch, aangezien velen zich sterk verbonden voelen met de stad en haar rivier.

 

Daarom bieden we voortaan ook de Schelde als laatste rustplaats aan. Dit past in de klantgerichte benadering om inwoners meer mogelijkheden te bieden. Antwerpen is hiermee de eerste Vlaamse stad die op een veilige en respectvolle manier asbezorging in een waterloop mogelijk maakt.

Beste locatie

De asbezorging kan in eerste instantie op het water zelf. Net zoals het nu al aan de kust gebeurt, kan van op een boot een biologisch afbreekbare urne neergelaten of ondergedompeld worden in de rivier. Zodra die urne te water gaat, blijft ze nog even drijven en zinkt ze naar de bodem, waar ze oplost.

Daarnaast gaat de stad op zoek naar een plek op de oever van de Schelde. Voor het vinden van de beste locatie en bezorgingswijze loopt een onderzoek om de invloed van de waterstanden en de stroomsnelheid van de Schelde te bekijken. Op basis hiervan wordt een passende, veilige en serene plek op de oever van de Schelde uitgetest voor asbezorging in de Schelde.

Bron: www.antwerpen.be

Skyline Antwerpen met OLV toren en Boerentoren

Terug naar A – Z Index