Muziek

  • Kerkdiensten

‘Op verscheidene momenten van de dienst past muziek. Het is goed samen met de parochie te zoeken naar geschikte muziek, tussen lezingen en groet.’
(Citaat Bisdom Antwerpen)

In alle kerken staat er een orgel, het instrument bij uitstek voor het opluisteren van een kerkelijke uitvaartdienst. In veel kerken is er een gelegenheidszangkoor.

Het repertorium van dit zangkoor is beperkt tot ondersteuning van de samenzang met de aanwezigen. De kwaliteit van het zangkoor is niet in alle parochies gelijk. Het orgelspel en begrafeniszangkoor is steeds in de kosten van de kerkelijke uitvaartliturgie begrepen. Indien je hiervan wil afwijken, bespreek je dit best met de voorganger. Andere mogelijkheden zijn: alleen orgelspel, een solist(e), solozang, een zangkoor of cd’s. De meeste kerkelijke geluidsinstallaties zijn slechts stemversterkers, geen muziekversterkers. Indien je cd’s wenst te laten spelen, neem je best voor elk muziekmoment een aparte cd op. Indien mogelijk worden de cd’s op voorhand op het toestel in de kerk uitgeprobeerd.

  • Auladiensten

De crematoria beschikken over een muziekvoorraad die de gangbare uitvaartmuziek bevat.

Het crematorium van Antwerpen werkt voornamelijk met een cd-speler, maar het is ook mogelijk muziek af te spelen met een tablet. De app ‘one track mind‘ voldoet het meest als muziekdrager bij uitvaartplechtigheden. LP’s, muziekcassetten of andere muziekdragers moeten eerst op cd worden overgezet. Muziekdragers van de nabestaanden moeten ten laatste 2 dagen voor de plechtigheid bij ons worden afgegeven. Indien je zelf muziek op een cd opneemt moet je voor elk muziekmoment een aparte cd voorzien en bovendien daags voordien ter plaatse testen. Bij een klassieke aulaplechtigheid zijn er 3 muziekmomenten of 3 aparte cd’s.

  1. bij het plaatsnemen in de aula. Hier kunnen verschillende muziekstukken achter elkaar op 1 cd staan. De duur van het plaatsnemen hangt af van het aantal aanwezigen. Als iedereen binnen is kan de muziek afgezet worden.
  2. een bezinningsmuziekstuk.
  3. bij het verlaten van de aula. Zie punt 1. De duur van de muziek hangt af van het aantal aanwezigen.

Crematorium Pontes beschikt ondertussen over een erg mooie en gevarieerde muziekbibliotheek. Klik hier om de lijst de bekijken in pdf.

In een aula kan ook ‘levende’ muziek gebracht worden. Alles is mogelijk, maar je moet wel rekening houden met een beperkte opsteltijd vóór de plechtigheid. In een aula zijn per dag meerdere plechtigheden.

  •  Muziek op de begraafplaats

Uitvaartverzorging Verstraeten, beschikt over een goede buiten geluidsinstallatie. Het laatste woordje aan het graf of vóór de asbezorging, kan verstrekt worden en zachte aangepaste muziek is zeker een meerwaarde.

Terug naar A – Z Index