Opbaring

Bij een natuurlijk overlijden kan het stoffelijk overschot onmiddellijk vanuit elke gemeente in Vlaanderen naar ons rouwcentrum worden overgebracht. Het stoffelijk overschot van jouw dierbare wordt steeds met de beste zorgen omringd. Bezoek kan steeds na afspraak, tel. 03 828 25 09 of op een vast op voorhand bepaalde dag en uur. Belangrijk voor een waardige opbaring is de kleding. Je kan ons volledige, mooie kleding bezorgen. Het mooiste is nog steeds stadskledij, met lange mouwen. Alles is toegestaan behalve leer of rubber. De kleding die de overledene droeg voor de opbaring wordt wegens hygiënische redenen onmiddellijk vernietigd. De nieuwe kleding wordt na de opbaring nooit uitgedaan.

Enkele accenten, zoals bril, das, pochet, sjaaltje, juwelen, bloemen of symbolen maken de opbaring persoonlijk. Waardevolle zaken worden aan de familie teruggegeven. Een eenvoudige gelaatsverzorging is vanzelfsprekend, maar maquillage bij dames wordt slechts toegepast op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden en dan liefst met de producten van de overledene zelf.

De verzorging gebeurt in onze verzorgingskamer, maar kan ook ten huize. In ons rouwcentrum rust de overledene op een bed of in een open kist.

Een stoffelijk overschot wordt tot de dag van begrafenis of crematie bewaard in een koelkamer.

Bij bezoek wordt de overledene overgebracht naar een groetkamer.

Indien er thanatopraxie wordt toegepast is geen koeling nodig, neemt het lichaam de omgevingstemperatuur aan en kan het ook enkele dagen thuis opgebaard worden.

 

Terug naar A – Z Index