Verhuis lichaam Zuster Mary Deluil-Martiny

Zuster Mary Deluil-Martiny is veilig vertrokken richting Rome. Het lichaam van de zuster werd vanochtend uit het Heilig Hart van Jezus-klooster in Berchem opgehaald. De zusters verhuizen naar Rome, en het perfect bewaarde lijk van hun stichtster gaat mee. Dat was wel een hele operatie.

Mary Deluil-Martiny
(bekijk hier de reportage van ATV)
 

De zalige Marie de Jésus Deluil-Martiny (Marseille, 28 mei 1841 – aldaar, 27 februari 1884) verbreidde de devotie tot het Heilig Hart en was stichteres van de congregatie van de Dochters van het Heilig Hart van Jezus.

Deluil-Martiny was de dochter van een gelovige advocaat. Anne-Madeleine Rémuzat, een non die haar achtergroottante was, wekte bij haar de devotie voor het Heilig Hart van Jezus. Deze nam in de negentiende eeuw ook bij veel anderen grote vormen aan. Ze was verbonden met het Vennootschap van de Erewacht (nu Aanwezigheid van Christus). In 1873 stichtte ze Dochters van het Heilig Hart van Jezus te Berchem, een congregatie die zich toewijdde aan de aanbidding van het Heilig Sacrament. Op 24 juni 1879 stichtte ze een klooster voor deze congregatie nabij Marseille. Ze werd daar vijf jaar later in de kloostertuin doodgeschoten door een anarchist.

Op 22 oktober 1989 heeft Johannes-Paulus II Maria van Jezus zalig verklaard. Bij opgraving van de resten van de overledene werd het lichaam “bewaard” aangetroffen. Het vereerde stoffelijk overschot rust sindsdien in een glazen schrijn in de Basiliek van het Heilig Hart te Berchem. Haar feestdag is op 27 februari.

Nota van Verstraeten Uitvaartzorg.

Kris Verstraeten, zaakvoerder van Verstaeten Uitvaartzorg werd als thanatopractor  (balsemer) door de Zusters gevraagd de Zalige Zuster Maria van Jezus onder een glazen schrijn op te baren. In een bijlage komen we hier uitgebreid op terug.


[ het bedrijf ]