Veelgestelde vragen
Je kan elk antwoord ook beluisteren, klik daarvoor op de play-knop onder elke vraag.
Dat is afhankelijk van de plaats van overlijden, we verwijzen je hiervoor door naar deze pagina: klik hier.
Je kan zelf veel regelen voor je eigen uitvaart, echt ingewikkeld is dat niet. Je moet vooral keuzes maken over hoe jij het wil. Neem contact met ons op, dan plannen we graag een gesprek – uiteraard is dit kosteloos.
We stellen samen een document ‘laatste wil’ op, we begeleiden je bij de inhoudelijke en praktische keuzes. Wens je ook al een financiële regeling? Je kan zelf een uitvaartverzekering aangaan bij je eigen bank of wij kunnen er samen met jou één afsluiten. Wij zijn onafhankelijk en kunnen je bijstaan met gelijk welke verzekeringsmaatschappij. Wil je geen verzekering afsluiten maar je nabestaanden toch niet belasten met je uitvaartkosten dan bezorgen we je een voorschotfactuur.
Na het gesprek krijg je van ons, kosteloos, een volledig dossier. Je kan altijd wijzigingen aanbrengen in je dossier en in je ‘laatste wil’.
Thuisbewaring: je kan de as thuis bewaren als alle familieleden in eerste graad (rechte lijn) daar schriftelijk toelating voor geven.
Asneerlating op de Schelde: in een biologisch afbreekbare zee-urne wordt de as toevertrouwd aan de rivier. De Stad Antwerpen ontwierp daarvoor een speciaal ponton op de Gerlachkaai ter hoogte van de Lakenstraat.
Asneerlating op zee: speciale rederijen voorzien afvaarten op zee vanuit verschillende havens aan onze kust. De as wordt in een oplosbare urne in het water neergelaten. Je kan op de boot nog afscheid nemen met een laatste woord, gedicht of lied, aangepaste muziek… of je kan bloemen laten meedrijven op het water. Daarna vaart het schip een laatste ronde om de afscheidslocatie. Er volgt een laatste groet en eerbetoon met de scheepsbel en vervolgens wordt de vlag in de maststok gehesen.
Je kan in overleg met de schipper nog een korte rondvaart doen – als bezinning – vooraleer je terugkeert naar de haven.
Uitstrooiing: de as wordt uitgestrooid op de strooiweide van een begraafplaats of op een plaats die passend aanvoelt voor de familie. Als dat terrein geen eigendom is van de familie, moet de eigenaar schriftelijk toestemming geven voor de uitstrooiing.
Urnenbos: dit is een natuurbegraafplaats die is voorbehouden voor biologisch afbreekbare urnes.
De as komt rechtstreeks in de aarde terecht en zal dus geleidelijk vergaan. Er is geen persoonlijke gedenksteen of andere grafaanduiding mogelijk.
Urnenveld: dit is een perk op de begraafplaats dat is voorbehouden om urnen te begraven in gefundeerde graven. Elk graf kan (in Antwerpen) maximaal 2 urnen bevatten en heeft een gedenksteen.
Columbarium: de urne wordt neergezet in een nis op een begraafplaats. Elke nis heeft een gedenkplaat.
Traditioneel graf: als twee personen in hetzelfde graf begraven willen worden maar een andere wens hebben over begraven of cremeren, kunnen ze toch kiezen voor een traditioneel graf. Zo kan de urne bij de kist begraven worden of omgekeerd. Let wel: dat kan enkel wanneer je kiest voor een betalende concessie.
Ter info: elk familielid in eerste of tweede graad kan een klein deel van de as bekomen. Je kan de as laten verwerken in een gedenksieraad of bewaren in een mini-urne.
Het lichaam of de as wordt begraven in een biologisch afbreekbare kist of urne en zal, zonder grafsteen rondom, rechtstreeks in de aarde begraven worden. Om de natuur niet te verstoren is het meestal niet mogelijk om op die plek een gedenksteen te plaatsen. Sommige natuurbegraafplaatsen voorzien aan de rand een plekje voor namen.
Natuurbegraafplaatsen in en rondom Antwerpen vind je op de begraafplaatsen Schoonselhof (Wilrijk), Berchem, Berendrecht,
Ruggeveld (Deurne), Merksem en Ekeren.
Je familie, vrienden, buren kunnen je eerste ‘luisterend oor’ zijn. Zij weten beter dan wie ook wie je mist en in welke situatie jij je nu bevindt.
Soms is het goed om uit je vertrouwde omgeving te stappen en met een buitenstaander te praten over je verdriet. Rouwen vraagt tijd en aandacht. Heb je daar hulp bij nodig, dan kan je terecht bij:
www.vind-een-psycholoog.be/zoeken/2660-hoboken-antwerpen/rouwverwerking-therapie.html
Het urnenbos is een bosachtig deel (2000m²) van de begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen. Sinds 2011 kunnen hier biologisch afbreekbare urnen begraven worden. Omringd door grote beuken straalt deze plek rust en authenticiteit uit. Op elke dag, in elk seizoen voel je je er verbonden met de natuur, het leven én de dood.
Die vraag is onmogelijk zo te beantwoorden, want alles hangt af van de keuzes die je maakt.
Het is onze visie om tijdens het gesprek helder en eerlijk alle mogelijkheden en bijhorende kosten aan je mee te delen, je te begeleiden in het aflijnen van je keuzes en je een gedetailleerd prijsoverzicht voor te leggen voor we het gesprek beëindigen. Zo weet je welke gevolgen je keuzes hebben op de uiteindelijke factuur.
Een crematie of een begraving, een moment van bezinning op de begraafplaats of een plechtigheid in een aula, een asverstrooiing of een grafconcessie van 25 jaar, een uitgebreide koffietafel of niet …
Elke uitvaart is op maat en daarom moeilijk te vergelijken.
Dat hangt altijd af van de andere gemaakte keuzes.
Kies je bijvoorbeeld om begraven te worden en maak je daarvoor een meer economische keuze qua grafkist, dan hangt de totale prijs toch nog af van je keuze tussen een kosteloze lijn (max. 10 jaar) op de begraafplaats of een betalende concessie (min. 25 jaar). Voor de concessie betaal je in Antwerpen 750 euro per overledene én je bent bovendien verplicht om een grafmonument te plaatsen (min. 2200 euro).
Wanneer je de uitvaart liefst zo sober mogelijk houdt, om welke reden dan ook, kunnen we de volgende vergelijking maken:
Begraven: begraven worden in een kosteloze lijn op de begraafplaats van je officiële woonplaats, zonder ceremonie in een kerk of aula, geen drukwerk of bloemen. We komen samen op de begraafplaats en nemen afscheid aan het graf met een korte ceremonie.
Deze manier van afscheid nemen kost bij Verstraeten Uitvaartzorg 1982 euro.
Crematie: crematie gevolgd door asverstrooiing op een strooiweide van de begraafplaats van je officiële woonplaats, zonder ceremonie in een kerk of aula, geen drukwerk of bloemen. We komen samen op de begraafplaats en nemen afscheid aan de strooiweide met een korte ceremonie.
Deze manier van afscheid nemen kost bij Verstraeten Uitvaartzorg 2407 euro.
Afhankelijk van de plaats van overlijden en of er de wens is om je dierbare te groeten in ons rouwcentrum komen daar in beide voorbeelden nog vervoers- en mortuariumkosten bij.
Een ‘laatste wil’ is een officieel document dat wordt opgesteld in de gemeente waar je woont. Hierop staat vermeld of je begraven of verast wil worden, waar je stoffelijk overschot terecht komt en welk soort afscheidsplechtigheid jij wenst – christelijk, islamitisch, burgerlijk-neutraal, …
Iedereen heeft een ‘laatste wil’, die blanco blijft als je er niets laat invullen. Als je wél je wensen liet registreren, is de uitvaartondernemer samen met je nabestaanden verplicht die na te leven. Het is de dienst Burgerlijke Stand die daar op toeziet bij de aangifte.
Als de familie (erfgenamen of onderhoudsplichtige) geen uitvaart kan betalen of organiseren.
De overledene:
- had een officieel adres in Antwerpen, en niet genoeg financiële middelen voor een uitvaart
- was een bewoner van een woonzorgcentrum met:
- een officieel adres in Antwerpen
- een tussenkomst voor het verblijf in het woonzorgcentrum via de dienst Maatschappelijke Hulpverlening aan Residenten (MHR) van stad Antwerpen
- had geen officieel adres in België en is overleden in Antwerpen
Belangrijk is daarbij dat Stad Antwerpen de kosten recupereert bij de familie. Meer info via deze link.
In de stad of gemeente waar je woont kan een kist of urne kosteloos begraven worden, je as uitgestrooid of bijgezet worden. In een andere gemeente of stad betaal je daar een extra taks* voor, soms ben je ook verplicht een concessie aan te kopen. De regels hiervoor verschillen van stad tot stad en van gemeente tot gemeente.
* in sommige gemeenten is de taks niet van toepassing wanneer je bijvoorbeeld in de laatste periode van je leven bent verhuisd naar een woonzorgcentrum in een andere gemeente of je een minimum aantal opeenvolgende jaren officieel je woonplaats had in de gemeente waar je wil begraven worden.
De as wordt in een biologisch afbreekbare zee-urne neergelaten in de Schelde. De Stad Antwerpen ontwierp daarvoor een speciaal ponton op de Gerlachkaai ter hoogte van de Lakenstraat. Via een natuurtouw laten we de urne zachtjes zakken, we luiden daar al dan niet de scheepsbel bij. Er is ook ruimte voor muziek en tekst, je kan een bloem per persoon laten meedrijven op het water.
Alle familieleden verwant in de eerste graad (partner, ouders, kinderen) moeten hiervoor een toelating tekenen, tenzij de overledene de asneerlating heeft laten opnemen in zijn of haar ‘laatste wil’.
Je kan een account van bv Facebook laten verdwijnen als iemand overleden is. Daarvoor heb je een akte van overlijden nodig. De toegang tot het account zullen ze je nooit verlenen.
Facebook biedt wel aan om de account een herdenkingsstatus te geven. Dat wil zeggen dat iedereen die al bevriend was, op die pagina rouwberichten en herinneringen kan delen.